Zabranjeno pušenje u zatvorenim javnim mjestima!

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Zakon kojim se zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim mjestima, javnom prevozu, ali i automobilima u kojima se nalaze maloljetne osobe.Ugostiteljski objekti imaće šest mjeseci za prilagođavanje, dok će se fizička lica odmah početi kažnjavati.

Ovim zakonom, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, uređuju se mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog reklamiranja, promocije i sponzorisanja, sprječavanje pristupa maloljetnih lica tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, obavezne oznake na pakovanjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, osnivanje Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i nadzor nad provođenjem zakona. – istaknuto je u Zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je zabranjeno pušenje, u takvim prostorima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst: „Zabranjeno pušenje“. U takvim prostorima ne smiju biti postavljene pepeljare ili nešto slično.

Zabranjeno je direktno ili indirektno reklamirati, sponzorisati i na bilo koji način promovisati duvan, duvanske proizvode i ostale proizvode za pušenje, uključujući elektronske cigarete. Zatim sponzorisati događaje i aktivnosti grupa ili pojedinaca s ciljem ili mogućim efektom direktne ili indirektne promocije duvanskog proizvoda, upotrebe duvana i ostalih proizvoda za pušenje.

Kazne iznose od 100 za fizička, do 15.000 maraka za pravna lica.

Vedrana Bogdanović
Foto: Pixabay