Najljepši hram pisane riječi

„Raj sam oduvijek zamišljao kao svojevrsnu biblioteku.“ – Horhe Luis Borhes 

Atmosfera i prostor pojedinih biblioteka zaista može učiniti da se osjećate kao da ste na nekom rajskom mjestu. Kada su pitanju najljepše i najveće biblioteke u svijetu, biblioteka Triniti koledža u Dablinu je jedna od njih. Biblioteka Triniti koledža u Dablinu spada u najlepše biblioteke na svijetu, a sadrži preko 200.000 knjiga zahvaljujući jedinstvenoj privilegiji. Ovolikom broju knjiga žitelji Irske mogu da zahvale činjenici da je 1801. godine biblioteka dobila zakonsko pravo na slobodno kopiranje svake knjige koja je objavljena u Velikoj britaniji i Irskoj, bez ikakve nadoknade.

Istorija biblioteke datira od osnivanja Koledža 1592. godine i najveća je biblioteka u Irskoj. Danas ima preko 6 miliona štampanih svezaka sa opsežnom kolekcijom časopisa, rukopisa, mapa i muzike koja odražava više od 400 godina akademskog razvoja. Biblioteka je 1801. godine dobila privilegiju zakonskog depozita i nastavlja da prima kopije građe objavljene u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj.

Biblioteka podržava potrebe učenja i istraživanja u svim oblastima Koledža, to je glavna istraživačka biblioteka međunarodnog ugleda. Pruža usluge širokom spektru eksternih korisnika i institucija, doprinosi razvoju kreativnih inicijativa u pružanju informacija.

Osim toga što je najveća biblioteka u Irskoj, ova biblioteka poseduje vrijednu Knjigu Kelsa, koju su pisali monasi prije 1200 godina i koja predstavlja jedno od najpoznatijih i najvrijednijih rukopisa koji postoje.

Vedrana Bogdanović

Foto: Pixabay