„Nostalgija“ vraća dah nostalgičnih vremena

Šarganska osmica datira još od 1925. godine, kada je povezivala Beograd sa Sarajevom, od 1925 do 1974. godine. Predstavlja najatraktivniju turističko – muzejsku atrakciju u Evropi. Takođe se smatra remek – djelom među prugama uskog kolosjeka.Putujući rutom u obliku broja osam, Šarganska osmica nas vodi kroz sjajne krajolike i omogućava stvaranje nezaboravnih uspomena.

Izgradnja Šarganske osmice započeta je 1916. godine. Austrougarska monarhija je tokom 1915. i 1916. godine pokušala povezati prugu između Vardišta i Užica za vojne potrebe.U periodu 1921.-1925. godine kralj Aleksandar Karađorđević I. je izveo projekt povezivanja pruge Vardište-Užice. Vodeći problem i izazov prilikom povezivanja Beograda s Dubrovnikom i Zelenikom je bilo savladavanje visinske razlike između mokrogorske i kremanske kotline i šarganskog prijevoja.  Upravo to je riješeno s čuvenom Šarganskom osmicom zbog čega se ona ubraja u prava željeznička čuda tog doba.

Pruga, širine kolosjeka 760 mm, vodi vas kroz najeljepše predjele Mokre Gore. Na relaciji Mokra Gora – Šargan. Reastauirani vagoni vraćaju nas u stara za nekoga nostalgična vremene, naslovljen imenom „Nostalgija“, voz vraća dah nekih starih vremena.

Od 1. aprila, Šarganska osmica opet kreće sa vožnjom, turisti će imati priliku da se voze na relaciji  Mokra Gora – Šargan Vitasi – Mokra Gora. U periodu od 1. aprila do 13 novombra. Na relaciji Mokra Gora – Višegrad,  voz saobraća samo od 28. avgusta до 30.oktobra svake subote i nedelje. Dok zimska sezona traje  od 24. decembra do 22. januara. U međuvremu moguće su vandredne vožnje, ukoliko se zakupi cijela kompozicija za turističke grupe.

Vedrana Bogdanović