Kreativni Kutak „Milijana“

Kada je u pitanju fizički i mentalni razvoj djece, on se odvija intezivno još u prvim godinama djetetovog života. Tada dijete usvaja nova znanja, opaža svijet oko sebe i učestvuje u njemu.

„Podsticanje ranog razvoja u slučajevima kada razvoj odstupa od normalnog ali i u slučajevima urednog razvoja značajno je za sveukupni psihosocijalni razvoj deteta. Stimulacija treba da otpočne za vreme tzv. senzitivnog perioda, pre treće godine, jer se posle isteka ovog perioda potencijal za razvoj pojedinih psihičkih funkcija znatno smanjuje. Program stimulacije sprovodi se kroz ciljane aktivnosti, na jednostavan način i kroz igru. Utiče na usvajanje novih funkcionalnih znanja i veština.“- piše Centar za dečiju psihologiju. 

Danas kazujemo o jednoj hrabroj majki, koja je prvobitno imala namjenu da pomogne svom djetetu, a nesvjesno je pomogla mnogoj drugoj djeci koja su kasnila u razvoju i govoru, a zatim i razvila mali biznis iz kućne radinosti.

Rođena u Zrenjaninu, 1992. godine, Milijana Milovanović, osnovnu i srednju školu je završila u Šekovićima. Nakon srednje škole put je odveo u Bijeljinu,gdje je strudirala na Pravnom fakultetu. Supruga i majka dvoje djece, uzrasta od godinu dana i pet godine.

Kreativnim radom je počela da se bavi još prije deset godina, dok je bila student, pravila je razne personalizovane poklone , učestvovala na raznim bazarima. Tako je sve počelo, tako je i nastao „Kreativni kutak Miljana“.

Na pitanje Zašto baš edukativni materijal za djecu, Milovanovićeva kazuje sljedeće:

-Edukativni materijali za djecu su nastali sasvim slučajno za vrijeme korone. Sada kroz šalu kažem da je sin glavni tvorac edukativnih materijala, sin, koji je u tom periodu imao problema sa sluhom i kasnio u razvoju i govoru. Znamo da je u to vrijeme bilo teško otići bilo gdje. Logopedi, defektolozi uglavnom nisu radili. Ja sam tražila sve moguće načine kako da pomognem sinu u stimulaciji govora kod kuće. Tako sam i krenula da pravim raznorazne materijale koji su mu pomogli u razvoju. Jednom prilikom sam na instagramu objavila par storija kako se igramo i učimo, tada su počeli da mi se javljaju i drugi roditelji i uglavnom sa pitanjem zašto ne počnem da se bavim sa tim.

U to vrijeme, prije dvije i po godine nije postojao ni jedan profil na instagramu koji se bavi izradom edukativnog materijala kod nas, u našoj državi. Što me je najviše podstaklo da pokrenem ovaj posao, jer sam se uvijek vodila time da je bitno biti prvi u nečemu, da bi bili zapaženi. Tako je i bilo, bukvalno preko noći su edukativni materijali našli svoje mjesto i zadobili povjerenje velikog broja roditelja. – naglasila je Milovanovićeva

„Kreativni kutak Miljana u svojoj ponudi nudi interaktivne knjige za djecu, kartice za stimulaciju govora, razne edukativne igrice i kartice koje pomažu u učenju kroz igru. Knjige su raspoređene na sljedeću tematiku: boje, životinje, voće i povrće, brojevi, prevozna sredstva, zanimanja, ljudska čula, slovarica abeceda, kupovina, Vaskrs, poveži parove, grafomotorika, lavirint, glasovi. Kada su u pitanju kartice, u ponudi su sljedeće: Pronađi isto, Šta ko jede, Pronađi odgovarajući broj, Lijepo i ružno ponašanje, Kartice za stimulaciju govora, Pronađi šta nedostaje, Emocije, Jednina i množina, Dijelovi tijela, Pronađi sjenku, Na slovo na slovo. U ponudi su i šabloni za plastelin, igrice sa štapićima. Za uzrast od 1 do 5 godina.

Naša sagovornica je istakla da joj je podrška logopeda, defektologa i svih stručnih lica mnogo značila. Svaka njihova preporuka roditeljima da naručuju edukativni materijal je bila od velikog značaja.

-Velika podrška mi je bila i sestra, koja je psiholog. I influenseri koji su mi pomogli da veći brpj ljudi čuje za moj profil. Izdvojila bih Slađanu Ikić, („My Bosnian Home“), ona mi je dala vjetar u leđa na samom početku.- rekla je Milovanovićeva

Inspiraciju za materijal pronalazi u svom djetetu, što se najbolje pokazalo u radu sa njim. Takođe je pratila par profila izvan naše zemlje i nekoliko iz Srbije, gdje je crpila inspiraciju. Najbolji pokazatelj da radi jednu veliku i humanu stvar i da sve ovo vrijedi jesu zadovoljni roditelji, koji su na ovaj način pomogli djeci i koji se javljaju za narudžu novim materijala. Materijal od kog izgrađuje edukativni materijal je plastificiran, djeca ne mogu da ga oštete, namijenjeno je takođe da djeca u knjigama povezuju, zaokružuju pojmove flomasterima, što kasnije sve može da se obriše vlažnom maramicom.

Na pitanje da li je teško zadovoljiti ukus namladje populacije i koliko su roditelji zainteresovani za ovakav vid rada sa djecom, naša sagovornica kaže sljedeće:

-Nažalost, nalazimo se u vremenu kada sve više djece ima kašnjenje u razvoju i govoru. Djeca do 3-4 godine ne govore ili govore jako malo. Mislim da su tu roditelji najveći krivci, jer ne reaguju na vrijeme. Prebrzo živimo i ne posvećuje se djeci dovoljno kvalitetnog vremena, ekrani su previše zastupljeni.

S obzirom da je Milovanovićeva supruga, majka i žena koja radi od kuće, ona smatra da to ne predstavlja poteškoće. Da je sve stvar dobre ogranizacije. U njenom poslu suprug joj je velika podrška. Nikada ne dozvoljava da zapostavi djecu zbog posla, posao obavlja isključivo kada djeca spavaju.

-Ja sam neko ko je radio do 9. mjeseca trudnoće i vratila sam se ponovo poslu nakon 40 dana od rođenja bebe. Posao mi je pomogao da se bolje osjećam. Ja ovo već odavno ne smatram hobijem već svojim poslom. Posao od kog zarađujem, u koji ulažem, koji svaki dan radim po 8h, nekada i više. Jedina prednost rada od kuće je što samo ja određujem koliko ću raditi, a ujedno i koliko ću zaraditi. U budućnosti imam jako puno ideja koje treba da realizujem u skorije vrijeme. – naglasila je za kraj Milovanovićeva.

Kreativni razvoj i dječiju maštu je važno podržati i usmjeriti još u najranijem periodu dječijeg razvoja. Djeca najbolje uče kroz igru i na taj način savladavaju prepreke i ovladavaju novim znanjima. Današnja priča je inspiracija za sve roditelje i motivacija da što više pažnje usmjeravamo na rad sa djecom. Na Facebook i Instagram profilu možete pronaći i preporuke za igrice koje možete da napravite sami kod kuće, besplatno, u malo truda i materijala koji uglavnom svako domaćinstvo ima.

„U dječijoj igri, često je dubok smisao.“- Fridrih Šiler