Glasajte za divlji kesten u BL

Stablo divljeg kestena koje se nalazi u Parku „Mladen Stojanović“ nominovano je na ovogodišnjem Izboru za stablo godine u BiH 2022, koji sprovodi Razvojni program UN (UNDP).

Sa krošnjom širine 17×16 metara, visinom od 25 metara i prečnikom od 120 centimetara banjalučki divlji kesten nosi epitet najvećeg stabla ove vrste u našem gradu i upisan je u Registar najvećih stabala Republike Srpske (izdanje 2003. godine).

Titulu „Stablo godine“ će ponijeti nominovano stablo koje dobije najveći broj glasova javnosti na platformi TvojCO2.ba. Period glasanja za podnesene nominacije otvoren je 1. novembra i trajaće do 11. decembra.

Tokom perioda glasanja, broj glasova za pojedinačne nominacije neće biti vidljiv, ali će glasovi uredno biti pohranjeni na platformi. Pobjedničko stablo i četiri finalista će biti objavljeni do 16. decembra 2022. godine na platformi TvojCO2.ba, kada će biti predstavljeni rezultati cjelokupnog procesa glasanja.

Inače, Razvojni program UN-a organizuje Izbor za stablo godine u BiH, s ciljem da se oda priznanje jedinstvenom bogatstvu prirode koje imamo.

Za banjalučki divlji kesten možete glasati na sljedećem linku.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka