Zajednička odgovornost za dobrobit zajednice, tema okruglog stola

“Zajednička odgovornost za dobrobit zajednice“ bila je tema jučerašnjeg okruglog stola predstavnika Opštinske uprave Bratunac sa predstavnicima NVO.

Cilj sastanka bio je otvaranje dijaloga među partnerima i unaprijeđivanje razumijevanja o specifičnostima i potencijalu razvoja socijalnog preduzetništva u opštini Bratunac. Socijalno preduzetništvo doprinosi razvoju i blagostanju lokalne zajednice kroz promovisanje društvene odgovornosti i podršku najugroženijim članovima društva. Kako bi socijalno preduzetništvo postiglo maksimalni pozitivan učinak neophodno je da se i drugi relevantni akteri u lokalnoj zajednici, kao što su institucije, preduzeća, nevladine organizacije uključe direktno u stvaranje povoljne klime za funkcionisanje socijalnog preduzetništva. Situacija izazavana epidemijom COVID-19 je još jednom pokazala da su socijalno preduzetništvo i solidarnost bitni za pružanje pravovremene podrške.

Projekat zajednički sprovode UG „Otaharin“ Bijeljina u partnerstvu sa UŽ “Maja“ Kravica i UŽ “Bolja budućnost“ Modriča na području lokalnih zajednica Bijeljina, Modriča i Bratunac.

Kako se navodi u saopštenju, ova aktivnost je dio projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, finansiran od strane Austrijske razvojne kooperacije a koji u BiH implementira CARE International. Cilj projekta je jačanje kapaciteta 6 nevladinih organizacija kako bi se poboljšao pristup socijalnim pravima, zaštiti i njezi ranjivih kategorija u BiH (osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasilja, Romi, LBGT populacija..)