Usvojen budžet bez Bošnjaka

Danas je nastavljena konstitutivna sjednica SO Srebrenica na kojoj je usvojen budžet za 2021. godinu. u iznosu od 11,4 miliona konvertibilnih maraka. Za predloženi budžet glasali su odbornici srpskih političkih stranaka jer odbornici iz redova bošnjačkih političkih stranaka nisu prisustvovali današnjoj sjednici. Budžet se većim djelom sastoji od redovnih sredstava, a manjim djelom od grantova prebračenih iz prošle godine jer Opština nije bila u mogućnosti sprovoditi projekte zbog situacije izazvane virusom korona.

Prema riječima načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića, budžet je svakako dobar za jednu tako malu Opštinu kao što je Srebrenica.

“Budžet ne bi svrstao u razvojni jer nas koče mnoge stvari iz prošlosti koje nismo mogli ispraviti iz razloga što nismo mogli usvojiti ni rebalans budžeta. Medjutim, imamo najave dodatnog priliva sredstava u budžet, tako da ćemo imati rebalans i ta sredstva usmeriti u razvoj. Zbog najvećeg izdvajanja sredstava iz budžeta za socijalna davanja  svrstavamo se u jednu od najsocijalnih Opština. Nadam se da ćemo kroz ovaj mandat pokušati i uspijeti da mnogo toga korigujemo i da više sredstava usmjerimo prije svega u privredu u otvaranje novih radnih mjesta i u infrastrukturne projekte“, izjavio je za Drina press Mladen Grujičić i dodao da Bošnjaci koji su bojkotovali skupštinu treba da objasne gradjanima Srebrenice zašto to rade..

Prema njegovim riječima na pravljenje budžeta velikim dijelom je uticala epidemija izazvana virusom korona.

“U prošloj godini budžet Opštine Srebrenica je bio manji za oko 300.000 maraka kada je u pitanju sam budžet odnosno indirektni porezi. Medjutim, zahvaljujući intervenciji Vlade Republike Srpske koja je usmjerena prema slabo razvijenim opštinama, mi smo uspjeli da nadomestimo veći dio tih sredstava za šta smo dobili podršku Vlade. Od 1. januara smo automatski prešli na privremeno finansiranje jer nismo imali skupštinu da bi smo mogli usvojiti budžet ili rebalans budžeta“, rekao je Grujičić.

On je takodje istakao da po usvajanju današnjeg budžeta moraju nastaviti sa projektima koji se tiču otvaranja novih radnih mjesta.

“Intenzivno radimo na pokretanju i stavljanju u funkciju Banju Guber. Počećemo sa izgradnjom parking garaže za koju su obijezbedjena sredstva. U planu nam je da kupimo halu kako bi otvorili još jednu fabriku i obezbijedili nova radna mjesta. Takodje u narednom periodu radiće se navodnjavanje skelanskog kraja. Projekat čija je vrednost 10 miliona maraka radiće se u tri faze. Inače, za projekat koji se radi zajedno sa Svjetskom bankom dio novca obezbijediće Opština. Ja sam obećao i iskreno se nadam da ćemo u ovom mandatu zaposliti sve Srebreničane“, zaključuje Grujičić.

Potpredsjednik SO Radomir Pavlović je rekao da je usvajanje budžeta u interesu svih gradjana i istovremeno se nada da će doći do sporazuma i srpskog i  bošnjačkog bloka.

Na današnjoj sjednici nisu imenovani predsjednik Skupštine i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica jer treba da budu iz reda Bošnjaka kao ni imenovanja načelnika opštinskih odeljenja.

Zaključak današnjeg zasjedanja je da će u roku od 60 dana biti izvršen rebalans budžeta za tekuću godinu.