Oslobođenje: NATO i ruski uticaj

“Ko god misli da je uticaj Rusije oslabio ulaskom Crne Gore ili Sjeverne Makedonije u NATO, taj onda definitivno ne pozaje Rusiju i ne poznaje kako Rusija funkcioniše. Ruski uticaj ovdje je samo ojačao, posebno u zadnje dvije godine” ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera.

U intervjuu  za „Oslobođenje“ Kentera je naveo da Rusija ima vrlo dobro osmišljenu strategija, vrlo dobru igru, te da oni tu igru igraju vrlo pametno i kroz dezinformisanje.

„Najbolji primjer vjerovatno jedne od najvećih dezinformacionih kampanja i hibridnog rata od Rusije koji je dao veoma dobre rezultate, identifikovali smo upravo u Crnoj Gori, u vremenu prije izbora prošle godine. Ono što se desilo nama, sjutra se može desiti bilo kojoj članici NATO-saveza i zato svi trebaju na našem primjeru učiti na greškama“, kazao je Kentera.

Predsjednik Atlantskog saveza se osvrnuo i na benefite članstva Crne Gore u Nato alijansu, ponovivši da će prvi rezulatati članstva biti vidljivi nakon 5 godina.

Međutim, on kaže da su se neki od tih rezultata vidjeli i desili mnogo prije tih pet godina. „Vidjeli su se, prije svega, u jednoj demokratskoj smjeni vlasti. To je nešto što niko u Crnoj Gori nije mogao da zamisli da do toga može doći“, dodao je Kentera.

Komentarišući situaciju u regionu, Kentera je naglasio da da jedino onda kada i BiH postane članica NATO-a, kada se zaokruži ta priča, uključujući i Srbiju, tek tada se može govoriti o istinskoj stabilnosti čitavog regiona. „Ovdje je to izuzetno sve povezano. Kao sistem sudova gdje se preliva iz jednog u drugi. I zato je bitno, sa tog aspekta, da se u BiH konačno stavi tačka na to pitanje. Do tada je sve krho“. Kentera smatra da sve strane u BiH, prije ili kasnije, moraju da počnu da sagledavaju šta je to državni interes, a ne njihov lični.

Kada je u pitanju Srbija, on je kazao da je ta zemlja već shvatila, da se ne može sjedjeti na dvije ili u njihovom slučaju tri stolice. „U najboljem interesu svih građana Srbije, a onda u interesu i čitavog regiona, da se Srbija, kao možda i najbitniji faktor na zapadnom Balkanu u smislu stabilnosti i svega drugog, odredi da gradi tu svoju budućnost prema Zapadu“, smatra predsjednik ASCG.

Kentera je izrazio zadovoljstvo što će što će Balkan biti jedan od priorita nove američke administracije, jer to nije bio slučaj do sada. „Zato očekujem i od nove administracije, ali i od EU da ne bude pasivna, nego da se aktivira mnogo više“, zaključio je on.

Izvor: Atlantski savez Crne Gore