Izbori u Srebrenici i Doboju pod lupom

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ započela je aktivnosti koje se tiču organizacije nestranačkog posmatranja ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Iz ove koalicije podsjećaju, da je na dan održavanja lokalnih izbora 2020. godine u Doboju, njihovim akreditovanim nestranačkim posmatračima bilo onemogućeno posmatranje izbornog procesa, što je Centralna izborna komisija BiH navela i kao jedan od razloga za poništavanje izbora u Doboju.

„Zabrana pristupa akreditovanim posmatračima predstavlja direktno kršenje Izbornog zakona BiH. Ponovljeni izbori su prilika da se proces glasanja u Doboju i Srebrenici održi u skladu s izbornim pravilima“, izjavio je projekt -menadžer koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović.

Prema njegovim riječima koalicija će nastojati da na svakom biračkom mjestu u Doboju i Srebrenici bude po jedan nestranački posmatrač što će kako je rekao, biti značajan doprinos osiguravanju slobodnih i poštenih izbora.

Na ponovljenim izborima u Doboju i Sreberenici posmatrači će pratiti otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate za izbor gradonačelnika Grada Doboja i načelnika opštine Srebrenica. Takodje, posmatrači će pratiti sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti, i ukoliko ih bude iste pokušati otkloniti, da bi se izborni proces odvijao nesmetano i u skladu sa zakonom – navodi se u saopštenju koalicije “Pod lupom“.

Iz ove koalicije podsjećaju gradjane da uočene izborne nepravilnosti tokom izbornog procesa mogu prijaviti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem online obrasca ‘prijavi izbornu neregularnost’ na web stranici koalicije „Pod lupom“.

Izvor: Klix.ba