U Srebrenici 78 sumnjivih minskih površina

Na području opštine Srebrenica postoji 78 površina za koje se sumnja da su minirana, rekao je Hasudin Mustafić iz opštinske Civilne zaštite i dodao da tokom prošle godine nije vršeno deminiranje.

“Prema dobijenim podacima od BH MAK-a, na području opštine postoji 78 sumnjivih minskih površina čija ukupna površina iznosi 2.811.037 m2“, izjavio je Mustafić i dodao da budžetom nisu predviđena sredstva, ali se ipak nada da će se naći donatori uz čiju pomoć bi deminiranje neeksplodiranih ubojitih sredstava bilo nastavljeno u ovoj godini.

Prošle godine molbu za pomoć u procesu deminiranja uputili su ambasadama u BiH, od kojih neke nemaju predvidjena sredstva dok od drugih ambasada još uvek čekaju odgovor.

Podsjećanja radi, u 2020. godini Civilna zaštita je u saradnji sa policijskom stanicom Srebrenica  pronašla značajan broj neeksplodiranih ubojitih sredstava zaostalih iz rata. U prošloj godini bilo je 19 zahtjeva za uklanjaje neeksplodiranih mina, a time je obuhvaćeno 51 različite vrte i kalibra. U 2020. godini ukupno je uklonjeno 48 neeksplodiranih ubojitih sredstava.

“Uglavnom gradjani čisteći svoja imanja nailaze na zaostale neeksplodirane mine.  Na gradjane se apeluje da ukoliko pronađu neki od neeksplodiranih ubojitih sredstava to i prijave policiji, ali nikako oni ne bi trebali uklanjati to“, zaključio je Mustafić.