U Srebrenici i Bratuncu obilježen Dan Republike

U gradovima i opštinama širom Republike Srpske obilježn je Dan Republike – 9. januar. Između ostalih, i u Srebrenici i Bratuncu, upriličen je i obilježen današnji dan.

U spomen sobi u Srebrenici položeni su vijenci u znak sjećanja na stradale borce vojske Republike Srpske.

„Pored i propisanih epidemioloških mjera, mi smo i ove godine obilježili 29. rođendan Republike Srpske i nastavićemo da ga obilježavamo svake godine.  To je dan kada je stvorena sloboda srpskom narodu, kada je stvorena naša Republika. Mi iz Srebrenice najbolje znamo kako je imati na vlasti nekoga ko ne voli srpski narod i iz tog razloga mi moramo da čuvamo Republiku Srpsku svim pravnim sredstvima. Nažalost, ona je stvorena ratom, ali mi ćemo je braniti mirom“ , rekao je načelik Opštine Srebrenica, Mladen Grujičić.

Dan Republike Srpske obilježen je i u Bratuncu, na Trgu Miloša Obilića. Tome je prethodilo polaganje vijenaca u Spomen sobi.

„Ovim polaganjem vijenaca u Spomen sobi odali smo počast svim nastradalim borcima vojske Republike Srpske koji su svoje živote uložili u njene temelje. Ona svima nama treba da bude nešto najsvetije, nešto iznad svega. Bratunac je jedno od najvećih mjesta stradanja u Republici Srpskoj, ne smijemo da zaboravimo naše žrtve, ne smijemo da zaboravimo sjećanja na njih, moramo biti jedinstveni i istrajati u očuvanju onog što smo naslijedili“, izjavio je načelnik ove Opštine, Srđan Rankić.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugosalvije, a pripadnici dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Izvor: UPS Media