Proslava Dana RS-a bez defilea, prijema, okupljanja

Dan Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH i pretprošle godine proglasio neustavnim, biće obilježen u skladu s epidemiološkim mjerama. U Banskom dvoru je biće održana svečana akademija, a tradicionalni defile je pomjeren za Vidovdan zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović rekla je da je ključna poruka ovogodišnjeg obilježavanja 9. januara to da će Srpska izaći na kraj sa svim problemima, sačuvati stabilnost institucija i ostati privržena razvojnim ciljevima. Ona je istakla da je protokol obilježavanja Dana RS-a pretrpio određene izmjene.

“Zbog toga ćemo imati svečanu akademiju bez publike, ali u direktnom televizijskom prenosu, dok je svečani defile kalendarski pomjeren za Vidovdan. Biće održani promocija filma “Koridor” i dodjela priznanja i odlikovanja kao i svake godine“, kazala je Cvijanović.

Ona je dodala da je 2020. godina bila teška i u znaku pandemije i istakla da su istinski heroji bili zdravstveni radnici. Upravo će oni dobiti priznanja za Dan RS-a. Zadovoljna je kako je Srpska odgovorila na niz problema i izazova koje je donijela pandemija koronavirusa i istakla da je ponosna na sve što je urađeno.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, neće biti organizovani ni tradicionalni prijemi kod predsjednice RS-a te događaji koji podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru. U svim gradovima i opštinama RS-a, kao i u Brčko distriktu, Dan RS-a obilježava se na primjeren način, u skladu s njihovim mogućnostima te preporukama Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Ustavni sud BiH je 29. marta 2019. ponovno proglasio neustavnim Dan Republike Srpske. Neustavan je dio zakona u kojem stoji da se “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske”. Sud je naveo da odlukom ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika, niti pravo Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum o tome kojeg će se datuma proslavljati Dan RS-a.

Izvor: oslobodjenje.ba