Mjere ostaju na snazi do 15. januara

Iako je Institut za javno zdravlje Republike Srpske dao preporuku Republičkom kriznom štabu da tokom predstojećih praznika uvedu stože epidemijske mjere, to se ipak nije dogodilo.

Naime, Republički štab za vanredne situacije doneo je odluku da se produže već postojeće mjere zabrane koje su na snazi u Republici Srpskoj. Kako je saopšteno, mjere koje će biti na snazi do 15. januara odnose se na zabranu svih javnih okupljanja u grupama većim od 50 ljudi, privatne proslave za više od 10 ljudi  kao i muziku uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Kako je navedeno u saopštenju, ugostitelji mogu raditi od šest do 22 časa, dok dragstori u periodu od 22 časa do šest časova mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 15. januara u vremenu od 22 do 6 časova, zabranjena je prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima.

Bioskopi, pozorišta, muzeji dužni su da organizuju rad uz primjenu epidemijskih mjera koje je propisao Institut, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja ljudi koji borave u objektu i uz obavezno poštovanje fizičke distance.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja COVID-19 bolesti na radnom mjestu.

Podsjećanja radi, građani su obavezni da nose maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru i poštuju fizičku distancu.

Kako je danas na konferenciji za medije izjavio Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravlje RS, Institut će svakodnevno pratiti epidemijsku situaciju i o tome obavještavati Republički štab i Ministarstvo zdravlja. U slučaju da dođe do pogoršanja u određenim segmentima, moraće se razmišljati o rigoroznijim mjerama- zaključio je Zeljković.

Republički štab je konstatovao da su građani pokazali visok stepen odgovornosti i solidarnosti proteklih prazničnih dana, te apelovao da i predstojeće vjerske i novogodišnje praznike provedu poštujući sve propisane mjere zaštite od virusa korona.

Izvor: Srpskainfo