Ambasador Field posjetio Prevent Components u Srebrenici

Delegacija Ambasade Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, na čelu s ambasadorom Nj.E. Matthew Fieldom juče je posjetila proizvodne pogone Prevent Components u Srebrenici, gdje su se upoznali sa poslovanjem Prevent Grupacije, razvojnim planovima i saradnjom sa kompanijama na tržištu Velike Britanije. Ambasador je obišao i proizvodne pogone u kojima nastaju komponente za ikonu britanskog automobilizma Aston Martin te kultni Landrover.

Tokom posjete, ambasador Field je održao sastanak sa predstavnicima Prevent Grupacije koji su ovom prilikom izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa britanskom ambasadom u BiH.

„Privilegija je ugostiti ambasadora Fielda, velikog prijatelja Bosne i Hercegovine i promotora trgovinske razmjene između BiH i Velike Britanije. Posebno smo ponosni da smo predstavili pogone u Srebrenici koji su dio supply chain-a ikonskih brandova britanske auto industrije.  Prevent Components Srebrenica djeluje u sastavu Grupacije već sedam godina  i možemo zaključiti da je ova investicija premašila i najoptimističnije prognoze. Najbolji dokaz za to je posljednja saradnja sa Aston Martinom i sedmična isporuka komponenti za više od stotinu automobila SUV Modela DBX, nove perjanice ovog premium brenda“, ističu iz Prevent Grupacije i dodaju kako je predanost koju pokazuje mladi tim Prevent Componentsa u Goraždu i Srebrenici, primjer kako možemo svakodnevno podizati nivo poslovanja, prevazilaziti očekivanja te brisati granice.

Na sastanku je razgovarano i o doprinosu Prevent Grupacije razvoju privrede sa naglaskom na zapošljavanje i izvoz. Ambasador je tokom sastanka posebno istakao filantropsko djelovanje Grupacije, Fondacije Hastor te osnaživanje lokalnih zajednica u cijeloj BiH.

„Danas smo došli da vidimo šta Srebrenica ponovo može biti – mjesto dobrog življenja za sve njene građane.  Drago mi je što Prevent Components pomaže pri ostvarenju te vizije.  Izuzetno mi je drago čuti da se proširuje njihovo poslovanje sa Aston Martinom, Jaguarom i Landroverom, tri poznata britanska auto brenda koji predvode u ambiciji Ujedinjenog Kraljevstva da sva nova vozila imaju nultu emisiju do 2040. godine”, izjavio je ambasador Matthew Field.

Sagovornici iz Preventa i ambasador Field razmijenili su stavove o važnosti nastavka privrednih reformi kao i imperativu stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u BiH, te su razmotrili i druge platforme za saradnju u narednom periodu.

Prevent Grupacija u proteklom periodu značajno je proširila svoje prisustvo na britanskom tržištu i kroz druge vidove poslovanja, kao što su proizvodnja autopresvlaka i namještaja.  Ukupna vrijednost godišnjeg  izvoz za ovo tržište prelazi 10 miliona funti.

Izvor: RTV Srebrenica