Korona nije zaustavila odricanje od BiH pasoša

Iako je pandemija virusa Covid 19 zaustavila mnoge procese u svijetu, to nije mnogo uticalo na gradjane koji su požurili da što prije podnesu zahtev za odricanje od državljanstva BiH.

Prema pisanju portala Glas Srpske, do kraja novembra ove godine, državljanstva BiH odreklo se 2.704 lica, a više od polovine njih odlučilo se na ovaj korak radi sticanja državljanstava Njemačke, Austrije, Švajcarske i skandinavskih zemalja.

Demograf Stevo Pašalić ističe za Glas Srpske da je odlazak stanovništva iz BiH mnogo veći nego što to pokazuje broj lica koji se odriče državljanstva, ali da ovaj podatak može biti indikativan. S druge strane sociolog Slobodan Marić rekao je da su ovi podaci alarmantni, ako se uzme u obzir da je BiH zemlja u kojoj više ljudi umire, nego što se rodi u toku godine

Kako su obrazložili u Ministarstvu civilnih poslova BiH građani najčešće uzimaju državljanstva drugih država zbog boljih uslova za život, olakšano putovanje ili olakšane uslove za studiranje u inostranstvu.

U odnosu na prošlu godinu kada se državljanstva odreklo 4.154 osobe, brojke iz ove godine su znatno manji. Medjutim, stručnjaci smatraju da je taj broj ipak visok ako se uzme u obzir da su tokom ove godine granice u čitavom svijetu bile zatvorene, a putovanja mahom onemogućena.

Lica koja imaju, odnosno stiču državljanstvo država bivše SFRJ, moraju da plate 200 maraka administrativne takse prilikom ispisa iz matične knjige državljana. Ostala lica koja stiču državljanstvo drugih država treba da plate administrativnu taksu od 800 КM.

Kako navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH, prošle godine se od ovih taksi u budžet BiH slilo više od 3,5 miliona КM i to se računa kao prihod.