Počela realizacija projekta “Songs for Europe“

Objavljivanjem kompozicije We Want To Sing Together čiji je autor profesor Gerald Wirth, otpočeo je dvogodišnji projekat Kreativne Evrope, Songs for Europe. Kako je navedeno, u ovom projektu učestvuju Kuća dobrih tonova iz BiH, Superar iz Slovačke, El Sistema iz Grčke i Wirth Akademija iz Austrije.

Djeca i mladi iz regije Srebrenica će imati priliku da kroz ovaj projekat uče i razvijaju se prateći savremene programe i metodologiju u izučavanju muzike, a Kuća dobrih tonova će kroz svoje djelovanje nastaviti promovirati kulturne i umjetničke vrijednosti BiH.

“Već osam godina u Srebrenici promovišemo prave vrijednosti, radimo s djecom i mladima svih etničkih pripadnosti i zajedno s njima šaljemo poruku mira. To je prepoznato i kroz projekat Songs for Europe“, rekao je Ismar Porić, generalni menadžer Kuće dobrih tonova.

Svi učesnici u projektu Songs for Europe će ekskluzivno koristiti prednosti SMART metodologije koja podrazumijeva softver koji mjeri pažnju, angažovanost i glasovne kapacitete kod studenata. Koristeći se ovom metodom, nastavnici će brzo unaprijediti svoje predavačke vještine.

“Naša djeca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana biće među prvima u svijetu koji će učiti prema SMART metodama. Dok još u školama koriste stare udžbenike, mi ćemo raditi na način koji spaja ljepotu stvaranja muzike i savremenu tehnologiju. Upravo zbog toga smo uživali posljednjih mjeseci stvarajući kompoziciju i video We Want to Sing Together  koju posvećujemo Evropi“, istakao je Porić.

Socijalna inkluzija će biti u prvom planu svim partnerima u projektu, a muzika će se koristiti kao platforma za promociju kulturnih i umjetničkih vrijednosti. Djeca i mladi će, učestvujući u ovom procesu, biti promotori tih vrijednosti.

“Mladi će kroz ovaj projekat otkriti šta su zaista u stanju postići, a da to nisu ni znali. Učiće brzo i lak“, rekao je profesor Wirth.

Izvor: RTV Srebrenica

Foto: Kuća dobrih tonova