Medjunarodni filmski festival “Prvi kadar“

Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ održava se od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod sloganom „Festival bez maske“, a u trci za Gran-pri „Stećak kneza Pavla” takmičiće se 30 filmskih ostvarenja.

Program Festivala sadrži i dječiji filmski program pod nazivom “Кids fest”, promocije filmskih izdanja, specijalne projekcije i program igranih filmova na “Prvom kadru”, u okviru kojeg će premijerno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH biti prikazan najnoviji film Darka Bajića “Ime naroda”.

U okviru edukativnog programa Festivala, planirano je održavanje filmske škole „Prvog kadra“ sa radionicom animiranog filma u kojoj učestvuju polaznici slikarske radionice „Paleta“ iz Zvornika, onlajn dok-master klas predavanje i projekcija značajnih animiranih i dokumentarnih filmova

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Festival sufinansiraju grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” u zvorničkom Domu omladine održava se od 11. do 14. novembra 2020. godine. Ulaz je besplatan, a cjelokupni program biće organizovan uz strogo poštovanje preventivnih mjera JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.