Mjere za suzbijanje COVID-a 19 produžene do 2. novembra

Mjere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti izazvane korona virusom produžene su do 2. novembra
Na osnovu člana 22. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama a na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, komandant štaba opštine Vlasenica doneo je N A R E D B U kojom se reguliše rad trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Vlasenica.

U cilju provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti izazvane virusom korona do 2. novembra zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba. Takodje se zabranjuje  korišćenje nargile.

Do 2. novembra ograničava se rad trgovinama na veliko, tržnom centru i svim trgovinama na malo prehrambenom i neprehrambenom robom, fitnes centrima i sličnim oblicima organizovanja, svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti i poljoprivrednim apotekama od 06 do 22 časa, nedjeljom od 07 do 12,00 časova.

U isto vrijeme se ograničava rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće i subjektima koji vrše dostavu hrane, ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti od 06 do 23 časa radnim danima:

Dozvoljava se – ugostiteljskim objektima za ishranu i piće izvođenje muzike uživo i angažovanje di-džejeva i to u periodu do 23 časa radnim danima, a u dane vikenda do 24 časa u prisustvu do 50 lica i uz obavezno poštovanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19.

Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se rad od 06 do 24 časa. Takodje se ograničavaju  aktivnosti sportskih organizacija i sportista koje obuhvataju trenažni proces, dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ograničava se rad stočnoj pijaci od 05 do 15 časova.
S druge strane benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da se ograničava rad ugostiteljskog dijela objekta do 24 časa, kao i rad dijela za trgovinu prehrambenom i neprehrambenom robom od 06 do 22 časa a nedjeljom od 07 do 12 časova.

Hoteli i moteli mogu pružati usluge smještaja gostiju bez vremenskog ograničenja, kao i usluge ishrane i pića gostima i trećim licima sa vremenskim ograničenjem od 06 do 24 časa.

Apoteke mogu da rade svakim danom od 07 do 22 časa. U vrijeme kada apoteke ne rade, snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima vršiće se putem dežurstva ili pripravnosti u najmanje jednoj apoteci.

Svi naprijed navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19.

Izvor: Opština Vlasenica