Kongres SAD usvaja rezoluciju o Dejtonu

Kongres Sjedinjenih Američkih Država će razmatrati rezoluciju o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, javio je portal “Dnevnog avaza” iz Sarajeva. Naime, senator Majkl Tarner predložio je ovih dana rezoluciju koja se prisjeća Dejtonskog sporazuma, ali i poziva BH vlasti da nastave sa evroatlanskim integracijama i ustavnim reformama.

Sličnu rezoluciju je predložio i senator Sharrod Brown. Rezolucija dolazi u vrijeme pojačanog angažmana SAD u regiji, posebno u BiH, a već je referisana Komitetu za vanjske poslove Kongresa.

U predloženoj rezoluciji se ističe da je sporazumom “okončan rat u Bosni i Hercegovini i donesen mir.” Istaknuto je, između ostalog da su “etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno”.

Vlada Sjedinjenih Država potvrđuje podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine i podupire posvećenost jednakosti svih naroda prema Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu – navedeno je u rezoluciji.

Kako je predloženo, Kongres SAD će, ukoliko rezolucija dobije podršku osuditi “kršenje ljudskih prava koje su se dogodile tokom rata u Bosni i Hercegovini i potvrditi zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promicanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona širom svijeta”

– Ohrabrujemo vladu Bosne i Hercegovine da i dalje nastavi s članstvom u NATO-u i EU. Potičemo vladu Bosne i Hercegovine da nastavi napredovati u rješavanju svojih ustavnih pitanja i poboljšanju svoje ekonomske politike dok napreduje prema članstvu u NATO-u i EU – istaknuto je u dokumentu.

Također, ponavlja se važnost Daytonskog mirovnog sporazuma i potiče vlada Sjedinjenih Država da usko surađuje s vladama zemalja koje se graniče sa Bosnom i Hercegovinom – posebno onima potpisnicama Daytonskog mirovnog sporazuma – kako bi podržala punu provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i koja zahtijeva regionalnu saradnju.

Dnevni avaz