Dan sigurnog interneta

Danas se obilježava Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) s ciljem podizanja svijesti o problemima koji postoje na internetu, te promoviranja sigurnog i odgovornog korištenja interneta i drugih digitalnih tehnologija. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) se priključila ovogodišnjoj kampanji pod sloganom “Surfaj sigurno – zajedno za bolji internet”.

Dan sigurnijeg interneta ima međunarodni karakter i globalno se obilježava na inicijativu Evropske komisije, s ciljem promoviranja odgovornog korištenja digitalnih tehnologija. U okviru ove godine, mnoge institucije iz oblasti obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, medija i telekomunikacija angažiraju se u promoviranju sigurnosti djece u digitalnom okruženju, kao dio svoje korporativne i društvene odgovornosti koja se odnosi na dječija prava i prevenciju nasilja nad djecom, prema saopštenju iz RAK-a.

Jedna od ovogodišnjih aktivnosti koja se provodi u okviru Dana sigurnijeg interneta jeste online kviz znanja o sigurnosti na internetu namijenjen djeci i mladima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Online kviz je dostupan na stranici www.sigurnodijete.ba, a može mu se pristupiti do 19 sati. Nagrade će biti dodijeljene najboljim učesnicima kviza, koji su uspjeli riješiti kviz sa 80% ili više tačnih odgovora do 19:00 sati na dan kviza.

RAK je u posljednjih nekoliko godina sproveo različite aktivnosti kako bi pospješio sigurnost interneta u Bosni i Hercegovini. Ove aktivnosti uključuju analizu trenutnog stanja u državi, izradu edukativnih materijala, ažuriranje web stranice i mobilne aplikacije Medijska i informacijska pismenost, kao i organizaciju stručno-edukativnih skupova u gradovima Bosne i Hercegovine o sigurnosti djece na internetu.

Cilj ovih aktivnosti jeste podizanje svijesti kod djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima prisutnim u online svijetu. Kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazuje se na potrebu stalne i preventivne edukacije kao ključnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama.

Dan sigurnijeg interneta pokrenut je 2004. godine inicijativom projekta SafeBorders koje finansira Evropska unija, a preuzeo ga je Insafe, mreža centara za sigurniji internet. Dan sigurnijeg interneta se danas obilježava u oko 200 zemalja i teritorija širom svijeta.

Svake godine, kroz Dan sigurnijeg interneta poziva se na djelovanje svih onih koji mogu utjecati na postizanje sigurnijeg i boljeg digitalnog okruženja za mlade korisnike. To uključuje donositelje odluka na nivou Evropske unije, kao i nacionalnoj i međunarodnoj razini, predstavnike industrije, organizacije civilnog društva, odgajatelje i roditelje, kao i mlade.

U Bosni i Hercegovini ovaj događaj se obilježava od 2011. godine na inicijativu MFS-EMMAUS, u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH, s ciljem provođenja preventivnih i promotivnih aktivnosti zaštite djece i mladih pri korištenju informacijske i komunikacijske tehnologije.