Magija pisane riječi

Svjetski dan čitanja, ove godine će biti obilježen 07. februara 2024. odnosno prve srijede u februaru. To je poseban dan posvijećen promociji čitanja i podizanju svijesti o značaju ove aktivnosti.

Svjetski dan čitanja naglas LitWorld je prvi put organizovao 2010. godine, a misija je bila ojačati djecu i zajednicu snagom priče.

Glavni sponzor Svjetskog dana čitanja je Scholastic.

Cilj Svjetskog dana čitanja je podsticanje ljubavi prema knjigama i čitanju kod svih uzrasta. Čitanje je važna aktivnost koja nam pruža mogućnost da se putem pisane riječi upoznamo sa različizim svijetovima, idejama i perspektivama. Ono nam pomaže da razvijemo kreativnost, maštu, kao i kritičko razmišljanje.

Čitanje naglas se razlikuje od čitanja u tišini po tome što se pri čitanju naglas tekst izgovara glasno, tako da ga drugi mogu čuti. Ovo je korisno kada želite da nešto pročitate nekome, ili da bi sam čitalac bolje razumio ili zapamtio pročitane informacije, odnosno tekst.

Čitanjem naglas takođe se stiče bolja interpretacija, brzina čitanja, ali i bolje sposobnosti prilikom javnih izvedbi, poput čitanja pred publikom ili u grupi.

Tokom Svjetskog dana čitanja organizuju se brojne aktivnosti kao što su čitaonice, književne večeri, radionice i takmičenja.

Ove aktivnosti imaju za cilj da zainteresuju ljude za knjige, da otkriju nove autore i žanrove, kao i da razviju naviku čitanja.

Posebna pažnja se posvjećuje djeci, jer je veoma važno da se već u ranom uzrastu razvija ljubav prema čitanju.

Svjetski dan čitanja podsjeća nas da čitanje nije samo aktivnost koja nam pruža zadovoljstvo, već i alat za obrazovanje i razvoj.