Elektronske zdravstvene knjižice obavezne od 1. januara

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, saopštio je da će od 1. januara 2024. godine, u skladu sa Odlukom Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, biti obavezna primjena elektronske zdravstvene kartice.

Korisnici usluga UKC Republike Srpske su dužni pri dolasku u ovu ustanovu posjedovati elektronsku zdravstvenu karticu, a izuzetak od ove odluke će biti moguć samo u Urgentnom centru za hitne slučajeve.

Svi korisnici usluga koji su u postupku dobijanja elektronske zdravstvene kartice će u FZO Republike Srpske dobiti potvrdu na kojoj će biti identifikacioni broj, a koji ce služiti za privremenu identifikaciju lica dok ne dobije elektronsku karticu.

“Državljani drugih zemalja sa kojima BiH i Republika Srpska imaju potpisane sporazume o socijalnom osiguranju, u matičnoj zemlji treba da izvade neophodne obrasce na osnovu kojih će im Fond izdati bolesnički list i dodijeliti identifikacioni broj, a na osnovu kojeg će moći da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu u našoj ustanovi”, navodi se u saopštenju.

“Za sva druga pitanja i nejasnoće u vezi elektronskih zdravstvenih kartica, svi korisnici usluga i građani Republike Srpske mogu se obratiti Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske”, ističu u UKC-u.