Prva akademija „Stanje mira“

Na prvoj Omladinskoj akademiji „Stanje mira“, koju organizira Evropska unija u Bosni i Hercegovini (EU BiH) u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, 50 mladih iz regije Zapadnog Balkana će kroz kulturne i umjetničke događaje i radionice učiti o stanju mira i izgradnji demokratskog društva od 18. do 31. avgusta u Sarajevu, Tuzli, Vitezu i Brčko Distriktu.

Evropska unija u Bosni i Hercegovini kroz različite omladinske projekte koji se implementiraju širom BiH želi potaći mlade da preuzmu aktivniju ulogu u izgradnji društva, te se i sami uključe u reformske procese na putu ka Evropskoj uniji. Omladinska akademija „Stanje mira“ će kroz jedinstven program aktivnosti mladima pružiti platformu, ne samo da steknu nove vještine kroz niz radionica i studijskih posjeta, već priliku da kreiraju nova prijateljstva sa vršnjacima iz regiona.

„Programi pomirenja koji povezuju mlade iz Zapadnog Balkana nisu samo mostovi ka integraciji zemalja u Evropsku uniju, već temelji za trajni mir, zajednički prosperitet i svjetliju budućnost za regiju. Programi poput Omladinske akademije “Stanje mira” osnažuju sljedeću generaciju da prevlada podjele, potičući međusobno razumijevanje i saradnju. Iskreno se nadam da će ovo iskustvo pozitivno uticati na sve koji se pridruže ovom programu”, istakao je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Velma Šarić, predsjednica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, kazala je da je cilj Omladinske akademije „Stanje mira“ da kroz dvosedmični program baziran na međuetničkom dijalogu i učenju o toleranciji uz upoznavanje i druženje mladih iz regije Zapadnog Balkana zajednički doprinesemo prosperitetnijoj budućnosti i procesu suočavanja s prošlošću.

„Mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koji su aplicirali i primljeni na akademiju i na ovaj način pokazuju želju da daju svoj doprinos izgradnji demokratskog društva na Zapadnom Balkanu“, pojasnila je Šarić, istaknuvši da je misija Centra za postkonfliktna istraživanja, između ostalog, i mirovno obrazovanje.

Prema riječima Šarić, Omladinska akademija „Stanje mira“ je još jedan inovativno edukativni program koji na multidisciplinaran način direktno uključuje mlade ljude i uči ih tehnikama mirovnog aktivizma.

Omladinska akademija „Stanje mira“ započinje u Tuzli kada će učesnici biti upoznati s kulturnom i umjetničkom scenom, te posjetiti Međunarodnu galeriju portreta, Kuću i atelje Ismeta Mujezinovića, Kuću bosanskog jezika i Dom književnosti „Meša Selimović“.

U Tuzli će priliku da uče kako da budu aktivniji u svojim zajednicama i državama iz kojih dolaze kako bi ostvarili svoja prava, ali i dali doprinos izgradnji boljeg društva. Posjetit će i arheološki park „Neolitsko naselje“ i imati priliku da borave na Panonskim slanim jezerima.

Također, razgovarat će i s predstavnicima Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) o projektu identifikacije „Podrinje“, te posjetiti Brčko Distrikt i Spomen obilježje civilnim žrtvama rata.

Šesti dan Omladinske akademije „Stanje mira“ učesnici dolaze u Sarajevo i posjetit će ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini te upoznati Sarajevo kroz „Explore Sarajevo Tour“.

U Sarajevu će učiti o memorijalizaciji, međureligijskom dijalogu i saznati više o projektu „Obični heroji“, koji prikazuje priče o spašavanju i moralnoj hrabrosti u ratnim vremenima uz interaktivnu radionicu o ponašanju spasilaca. Učiti će o strateškom komuniciranju, razgovarati o obrazovanju i aktivizmu sa regionalnim borcima za ljudska prava. Posjetit će Sinagogu, Katedralu „Srca Isusova“, Begovu džamiju i Staru pravoslavnu crkvu, Olimpijski muzej, Ex-Yu Rock Centar Muzej ratnog djetinjstva i Tunel spasa.

S ciljem kreiranja inovativnih praksi memorijalizacije, mladi će na svom putu kroz BiH posjetiti i odati počast na Kapiji u Tuzli, Kazanima u Sarajevu, te Ahmićima i Osmici u Vitezu.

Razgovarat će s predstavnicima međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, lokalnih vlasti, kao i regionalnim borcima za ljudska prava, te prisustvovati otvorenju izložbe fotografija o pričama o ljubavi parova različitih etničkih pripadnosti i razgovarati s aktivistima i borcima za prava žena, te pogledati film „Bezbojni“ o djeci koja odrastaju u multietničkim porodicama.

U Etno selu „Čardaci“ imat će priliku i da pogledaju predstavu Kazališta mladih Vitez, razgovaraju s mladim glumcima, uče o izgradnji mira s predstavnicima Centra za postkonfliktna istraživanja, druže se u rekreativnom kompleksu etno sela – Čardaci a ujedno i upoznaju s ekološki održivim poslovnim modernim turizmom.

Nakon 14 dana prva Omladinska akademija „Stanje mira“ završava u Sarajevu s nadom da će mladi iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske preuzeti aktivniju ulogu u svojim zajednicama i zajednički se boriti za svoja prava i bolju budućnost u regiji.