Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen!

Pripadnici Islamske vjeroispovjesti danas obilježavaju Bajram. Prema propisima islama u jednoj godini lunarnog islamskog kalendara praznuju se dva Bajrama, prvi u trajanju od tri dana (1., 2., i 3. ševal) kojim se obilježava završetak mubarek mjeseca ramazana (Ramazanski Bajram); i drugi u trajanju od četiri dana (10., 11., 12., i 13. zulhidže) koji je vezan za obrede Hadža (Kurban Bajram).

Ramazan predstavlja jedan od posebnih mjeseca u Islamu. Ramazan predstavlja mjesec posta, duhovnog čišćenja, mjesec promijena i približavanja Bogu. Muslimani vjeruju da je ramazan mjesec u kojem su poslaniku Muhamedu objavljeni prvi ajeti Kur’ana, prije više od 1.400 godina. Post predstavlja uzdržavanje od hrane i pića, pušenja, seksualnih odnosa, loših i gnusnih misli, loših navika, počevši od prvog izlaska Sunca muslimani poste sve do zalaska Sunca.

Ramazan je ove godine trajao 29 dana i završava se proslavom jednog od najvećih praznika u islamu, Ramazanskog bajrama, kada se muslimani okupljaju sa porodicom i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun, što bi u prevodu značilo: “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.” Svim pripadnicima Islamske vjeroispovjesti želimo srećan i blagosloven Bajram.

Vedrana Bogdanović

Foto: Pixabay