Dani branja sremuša u nacionalnom parku „Drina“

Nacionalni park „Drina“  danas je organizovao manifestaciju „Dani branja sremuša u Nacionalnom parku Drina“, na Bijelim vodama, na nadmorskoj visini hiljadu i pedeset metara. Ovo je već tradicionalna manifestacija koja se održava četvrtu godinu za redom.

Sremuš kao biljka na početku vegetativne sezone je jedna od prvih koje rastu u prorodi. Napoznatiji konzument te biljke jeste medvjed, pa se često naziva i medveđi luk ili divlji luk, prema sastavu podsjeća na bijeli luk. Kolonije sremuša su zastupljene na površinama od nekoliko desetina kvadrata, čak i velika polja sremuša mogu da se nadju, ali to je rijetko. Sremuš možemo da uberemo na listopadnim dijelovima šuma, pored potoka, gdje je velika vlaga.

„Najbitnija stvar kada je u pitanju sremuš jeste da se koristi u svježem stanju, zelena lisna masa se koristi u pravljenju salata, može naravno da se koristi i u sušenom obliku, ali tada gubi svoje hranjive vrijednosti. Sremuš je najbogatiji sa vitaminom C, utiče pozitivno na krvotok, smanjuje holesterol. Prirodu treba čuvati, ono što nam priroda daje treba da iskoristimo na pravi način, treba da joj vratimo na sebi svojstven način,treba da pazimo na nju i da ne samo na ovoj manifestaciji  branja sremuša pokazujemo njeno bogatstvo, već da održavamo tradiciju i da doprinesemo prirodi i koristimo ono što nam ona daje.“ – kazao je Bojan Živanović, master inženjer poljoprivrede, uposlenik Nacionalnog parka i viši stručni saradnik za Zaštitu prirode i životne sredine.

Iako je priroda priredila loše vremenske uslove, manifestacija je okupila veliki broj ljudi, koji su uživali u lijepom druženju, razgovoru i organizovanim disciplinama.

„Ove godine Manifestacija je okupila učenike Gimnazije iz Srebrenice, iz srednjoškolskog centra koji su imali predavanja o sremušu i posjetu Nacionalnom parku. Ove godine su organizovana i takmičenja, povodom Vaskrsa organizovano je takmičenje u razbijanju vaskršnjih jaja i disciplina obaranja ruke. Manifestacija je organizovana sa akcentom na ljekovito bilje, šumske plodove i prirodna bogatstva Nacionalog parka. Jutros je bilo organizovano branje sremuša,djeca su imala predavanja o sremušu, dok šumari,direktori i drugi učesnici učestvovali u drugim vidovima organizacije manifestacije. Iako su vremenski uslovi bili loši, veliki je odaziv ljudi i organizovano je lijepo druženje.“ – rekao je direktor Nacionalnog parka, Radomir Pavlović

U toku današnje manifestacije, uprkos lošim vremenskim uslovima, posjetioci su mogli da naberu sremuš, da se upoznaju sa njegovim dobrima. Sremuš je nešto najzdravije što se javlja na početku vegetativne sezone.

„Svako ko se ophodi prema biljnom i životinjskom svijetu na način koji dolikuje prirodi, dobrodošao je u Nacionalni park. Ipak korišćenje sremuša u komercijalne svrhe u ovako zaštićenim područjima kao što je Nacionalni park i prirodni rezervati, prirodna dobra, nije preporučljivo, zato što se masovnom eksploatacijom u tom smjeru ne bi dobro donijelo Nacionalnom parku. Nešto ipak treba ostaviti za dalja pokoljenja, jer mi priorodu nismo naslijedili nego smo je pozajmili od naše djece.“ – naglasio je Živanović
Ova manifestacija predstavlja samo jednu u nizu planiranih manifestacija, koje će da se organizuju u cilju promocije Nacionalnog parka i same prirode. U narednom periodu planirano je više manifestacija, koje bi privukle i posjetioce iz regiona.

Vedrana Bogdanović