„Balkan (Hum) Kao Središte Svijeta“

Dom omladine Zvornik ugostiće 4. aprila Dr Semira Osmanagića, koji će kazivati na temu: „Balkan (Hum) kao središte svijeta – Energija bosanskih piramida“. Semir Osmanagić je bosanskohercegovački istraživač. Poznat je po kampanji iskopavanja geo-arheoloških ostataka kamenih blokova i tvrdnji o postojanju bosanskih piramida blizu Visokog i u drugim mjestima.

Dr. Semir Osmanagić inozemni je član ruske Akademije prirodnih znanosti te direktor Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca. Svjetsku slavu stekao upravo zbog teze o postojanju bosanskih piramida kod Visokog, te od Visokog napravio  svojevrsnu turističku atrakciju.

U jednom od intervjua Osmanagič kazuje da je u proljeće 2005. otkrio bosanske piramide u Visokom. Naučnim radom dokazano je da je riječ o kompleksu od šest piramida (Bosanske piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje, Ljubavi i Šesta piramida), nekoliko tumulusa (vještačkih konusnih uzvišenja) i praistorijskoj podzemnoj mreži tunela i prostorija, čijih su šest ulaza otkrili do sada (tuneli KTK, Ravne, Ravne 2, Ravne 3, Ravne 4 i Ljekoviti tuneli).

Bosanska piramida Sunca je, ispod nanosa zemlje i vegetacije, prekrivena vještačkim betonskim blokovima koji, prema analizama sedam instituta za materijale iz Italije, Francuske, Češke, Slovačke i BiH ima bolje karakterstike od naših betona u 21. vijeku. Starost piramide je odredio kijevski Institut za radiokarbonsko datiranje.

Dr Samir Osmanagić je i autor 18 publikacija, koje govore o drevnim civilizacijam. Njegove knjige u prevođene čak na 17 jezika. Takođe je i član Aleksandrijskog arheološkog društva iz Egipta, dobitnik priznanja Kongresa SAD, nosilac priznanja ‘Dijamant nauke o piramidama’ Kongresa o piramidama u indijskom Bangaloreu, dobitnik priznanja ‘Amelija Erhart’ o unaprijeđenju nauke o piramidama iz Čikaga, SAD. Vijeće Opšine Visoko proglasilo je Semira Osmanagića 2006. godine za prvog počasnog građanina Visokog.

Ovo predavanje će ujedno biti i prilika za promociju njegove nove knjige: „Moja priča – Otkrivena tajna bosanskih piramida.“

Vedrana Bogdanović