Riznica Znanja Antičkog Svijeta

Aleksandrijska biblioteka je najveća biblioteka antičkog svijeta. Bila je smještena u Aleksandriji, na obali Sredozemnog mora, u današnjem Egiptu. Pjesnik Kalimah, iz Kirene načinio je katalog biblioteke u 120 knjiga. Procjene broja knjiga i sličnog materijala u Aleksandrijskoj biblioteci se dosta razlikuju i kreću do 700 hiljada. U njoj se nalaze knjige iz tadašnjeg cjelokupnog civilizovanog svijeta: djela iz grčke književnosti i filozofije, prevedene knjige iz egipatske, persijske i drugih književnosti.

Autor kataloga Aleksandrijske biblioteke u 120 knjiga bio je Kalimah. Taj katalog se zvao Pinakes ili Tablice osoba slavnih u svakoj grani učenosti zajedno sa popisom njihovih djela. Katalog predstavlja jasan pregled svih grčkih radova, pisce je podijelio u dvije kategorije poezija i proza, sa daljim podjelama na podgrupe. Popisi su se sastojali od imena pisaca po alfabetskom redu. Svaki pisac je dobijao kratku biografsku bilješku, očevo ime, mjesto rođenja, ili nadimak. A nakon biografske crte, dolazila je lista piščevih radova.

Biblioteka je čuvala radove najvećih mislilaca antičkog vremena. Gotovo sva ta djela uništena su zauvijek u velikim požarima. Čuvene ličnosti u Atini kao što su Euripid, Euklid, Aristotel, poklanjali su svoje kolekcije knjiga biblioteci. Aleksandrijska biblioteka postala je mjesto stalnog rada i stvaranja mnogih grčkih naučnika starog vijeka.

Međutim biblioteka je imala tragičnu sudbinu, uništena je više puta sa više raznih strana (Cezarovo uništenje 48. godine, Hrišćansko uništavanje 391. godine, Muslimansko uništavanje 642. godine).

Tekst: Zorana Štrbac
Foto: Pixabay