Koloseum – Vječna Atrakcija u Vječnom Gradu

Koloseum, koji se naziva i Flavijev amfiteatar, izgrađen je u Rimu za vrijeme Flavijevih careva. Izgradnja Koloseuma je započeta negdje između 70. i 72. godine nove ere, za vrijeme Vespazijanove vladavine.

Nalazi se istočno od brda Palatina, na zemljištu nekadašnje Neronove zlatne kuće. Vještačko jezero koje je bilo središnji dio tog kompleksa palate je isušeno, a tu je postavljen Koloseum. Vespazijan tadašnji car odlučio je zamijeniti privatno carsko jezero tiranskog cara javnim amfiteatrom koji je mogao ugostiti desetine hiljada Rimljana.

Koloseum je samostojeća građevina od kamena i betona, koja koristi složen sistem bačvastih svodova i svodova prepone, ukupne dimenzije 620 x 513 stopa (189 x 156 metara). Koloseum je službeno osvještao Titus 80. godine nove ere, na ceremoniji koja je uključivala sto dana igara.

Tri priče arene okružene su arkadama uokvirenim s vanjske strane angažiranim stupovima u dorskom, jonskom i korintskom stilu.

Amfiteatar je primao oko 50.000 gledalaca, bio je poprište hiljada borbi prsa u prsa između gladijatora, nadmetanja između ljudi i životinja i mnogih većih borbi, uključujući lažne pomorske borbe. U nekim spisima se navodi kako je Arena i bila mjesto za mučenje Hrišćana, ali ti podaci su se kroz istoriju vodili kao nepouzdani i neizvjesni.

U srednjem vijeku, Koloseum je korišten kao crkva, a zatim kao tvrđava od strane dvije istaknute rimske porodice, Frangipane i Annibaldi. Koloseum je doživio mnoga oštećenja usljed gromova i zemljotresa, ali i od strane vandala i vandalizma, brojnih zagađenja. Tek u 19. vijeku preduzete su mjere za očuvanje Koloseuma. Projekat restouracije urađen je 1990. godine. Koloseum je 2007. godine uvršten u sedam modernih svjetskih čuda

Koloseum predstavlja  jednu od glavnih turističkih atrakcija Rima, primajući blizu sedam miliona posjetilaca godišnje. Često se organizuju izložbe vezane za kulturu starog Rima. Ukoliko se odlučite za posjetu vječnom gradu, Rimu, neka Koloseum bude na vašem spisku posjete turističkih atrakcija.

Tekst: Vedrana Bogdanović

Foto: Pixabay