Ime ruže vječni klasik

Da li ste ljubitelji krimi romana? Ukoliko jeste, roman „Ime ruže“je pravi izbor za vas. Detektivsko djelo prožeto sa mnogo filozofskih tema. Djelo je objavljeno 1980. godine. Uzor za pisanje ovog romana, Umbertu Eku bio je roman strave i užasa „Otranski zamak“. Za „Ime ruže“ često se kaže da je istovremeno filozofsko djelo, istorija religije i detektivski roman.

Radnja romana odvija se u biblioteci koja predstavlja jednu vrstu lavirinta, a tajnu tog lavirinta zna samo bibliotekar, a glavna tema je pronalazak Aristotelove knjige „Smijeh“, tada je smijeh bio zabranjen, otuda i tolika misterija o pronalasku knjige. Brojna ubistva i misterije su posljedica svjetovne i crkvene vlasti. Pripovjedač prvog lica je opat Adson, starac od 80. godina, koji bilježi svoje doživljaje iz 18. godine. U okviru sedam dijelova romana, teče priča o knjizi i pretežno se odvija u biblioteci, a u međuvremenu se dešavaju razni zločini koje će pokušati raskrinkati Vilijem.

Vilijem i Adson predstavljaju detektivski par, čiji će posao na kraju završiti uspješno. Kakvog sam uzornog čitatelja želio dok sam pisao? Partnera, naravno, koji bi ostao sa mnom u igri. Htio sam postati posve srednjovjekovan i živjeti u srednjem vijeku, kao da je to moje vrijeme (i obrnuto). Ali istodobno sam htio, svim svojim snagama, stvoriti lik čitatelja koji bi, kad prođe inicijaciju, postao mojim plijenom ili plijenom teksta, koji bi vjerovao kako ne želi ništa osim onoga što mu tekst nudi… A budući da sam htio da se ugodnom smatra jedina stvar od koje zadrhtimo, to jest metafizički trnci, nije mi preostalo ništa drugo nego odabrati (među obrascima zapleta) onaj najmetafizičkiji i najfilozofskiji, kriminalistički roman“, zapisao je Umberto Eco 1983. godine. (citat preuzet sa https://shop.skolskaknjiga.hr/ime-ruze.html)

Zbog svega toga, ako još niste pročitali ovak savremeni klasik, pravac knjižara ili biblioteka i knjigu u ruke!

Vedrana Bogdanović