Svjetski Dan čišćenja

Ovogodišnji Svjetski dan čišćenja u Bosni i Hercegovini protekao je u znaku velikih ekoloških akcija pod nazivom “Očistimo zemlju za 1 dan”. Više od 2.000 volontera uprkos kiši očistilo je tone otpada na više od 30 lokacija širom zemlje, a Ožujsko pivo bilo je jedan od partnera ovog projekta brige o životnoj sredini.

Volonteri su održali akcije čišćenja u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Goraždu, Gračanici, Bijeljini, Kozarcu, Doboj Istoku, Donjem Vakufu, Boračkom jezeru, Konjicu, Prijedoru, Doboju, Kaknju, Teočaku, Brčkom, Puračiću, Tomislavgradu, Sanskom Mostu, Neumu, Cazinu, Zenici, Bosanskom Petrovcu, Jajcu, Palama, Trebinju i Žepču i pobrinuli se da “nalazi” i njihovih gradova budu uredni. “Pamet u glavu, otpad u kantu”, “Smeće se samo baciti neće” i “Bolje ceker u ruci nego kesa na grani” samo su neke od sjajnih parola upućenih s ovih akcija.

Organizator aktivnosti u povodu Svjetskog dana čišćenja, koji se svake godine obilježava u septembru, je Udruženje građana “Ruke” i njihov Let’s Do It pokret u BiH iza čijih volontera su brojne uspješne akcije. Ove godine omogućili su aktivistima da okupe svoje ekipe, porodice, prijatelje i organizuju vlastite mini akcije čišćenja. Kako su kazali, najčešće pronalaze i čiste plastični otpad. Svjesni su da se ovaj gorući problem ne može riješiti za jedan dan, ali poručuju da su akcije čišćenja polazna tačka u procesu njegovog rješavanja.

Mreža Mira