Ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni

Nakon sastanka predstavnika udruženja Horeca RS koji je održan sa premijerom RS  Radovanom Viškovićem, dogovoreni su uslovi rada i opstanak svih privrednika iz ugostiteljskog sektora.

Na sastanku je dogovoreno da će ugostiteljski objekti biti zatvoreni još sedam dana, a nakon toga prilikom otvaranja ugostiteljskih objekata moraju se poštovati sve propisane epidemijske mjere u baštama i unutar objekata po mjerama iz novembra 2020. godine odnosno prema kvadraturi objekta.

Republički krizni štab neće ograničavati radno vrijeme već će odluku o trajanju radnog vremena prenijeti na lokalne zajednice koje će same u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi odluku o radnom vremenu.

Šalterska prodaja i dostava može da se vrši do 22.00 sati umjesto do 21.00 kao do sada.

Vlada RS će priznati zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata ukupne prijavljene doprinose na plate u mjesecu martu.

Oformiće se stručna komisija u sastavu članova HORECE, Ministarstva trgovine i turizma, Poreske uprave i Ministarstva finansija za analizu poreza i doprinosa u ovom sektoru, radi ostvarivanja benefita za radnike, poslodavce i državu.

Mjere za pomoć HORECI, odnosno ugostiteljstvu u Republici Srpskoj za mjesec april biće definisane u zavisnosti od početka rada objekata.

Poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva je omogućeno postizanje reprograma sa Poreskom upravom RS za dospjele obaveze poreza i doprinosa, s tim da se zahtjevi podnose pojedinačno. Postizanjem reprograma stiču se uslovi za dobijanje poreskog uvjerenja.

Dogovorena je odgoda plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana uz pojedinačno podnošenje zahtjeva.