Na današnji dan otvorene ZOI

Na današnji dan, prije 37 godina, svečano su otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Za domaćina ove značajne sportske manifestacije kandidati su bili SFRJ, Japan i Švedska.

Osmog februara na sarajevskom stadionu Koševo, do najvišeg postolja Olimpijsku baklju donijela je hrvatska klizačica Sanda Dubravčić. Na 14 po redu Zimskim olimpijskim igrama učestvovalo je 1.272 sportista iz 49 zemalja. Sa Igara vijesti je prenosilo 4.500 novinara.
Prodato je više od 250.000 ulaznica, od čega čak 200.000 u inostranstvu, a televizijski prijenos pratilo je dve milijarde ljudi.

Najveći broj medalja osvojila je Istočna Njemačka, ukupno 24, devet zlatnih i šest bronzanih. Drugo mjesto pripalo je Sovjetskom Savezu, dok je treća pozicija pripala SAD-u. SFR Jugoslavija dijelila je 14. mjesto sa Japanom.

Za potrebe realizacije ovog sportskog takmičenja, uloženo je 142,6 miliona američkih dolara. Pored izgradnje staza i terena, podignuto je 2.850 konačišta i hotela gdje je zaposleno 9.500 ljudi.

Mjesto na kom su se održale Zimske olimpijske igre posljednjih godina popularno je među jugonostalgičarima i mladim avanturistima.