Nepovoljna epidemijska situacija, neophodno pridržavanje mjera

Epidemijska situacija u Republici Srpskoj i dalje je nepovoljna, sa velikim brojem pozitivnih lica, istakao je direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

“Zabrinjavajući je i broj lica koja su na respiratoru, zbog čega je izuzetno važno da se i dalje pridržavamo predloženih mjera zaštite kako bismo ušli u povoljniju epidemiološku situaciju“, izjavio je Zeljković.

On je naglasio da je potrebno da se građani pridržavaju mjera kako na poslu tako i kod kuće, jer se ne može predvidjeti gdje će i na koji način doći do zaraze.

“Da bi što bolje pristupili pripremama za vakcinaciju protiv virusa korona, nama je potrebna mnogo bolja epidemiološka situacija, jer smo svakodnevno izloženi velikim rizicima, ali se oni smanjuju ukoliko se pridržavamo epidemioloških mjera“, rekao je Zeljković.

On je napomenuo da drugo polugodište u školama počinje 21. januara, kako je i planirano, te da to dozvoljava trenutna epidemijska situacija, ali da će Institut nastaviti nadzor nad predškolskim, školskim i srednjoškolskim ustanovama.

Zeljković je rekao da, kada se razvija bilo kakva vakcina, vrše se klinička ispitivanja, u okviru kojih se uzima u obzir dob pojedinaca koji su uključeni u ispitivanja, kao i njihovo zdravstveno stanje.

“U slučaju „Fajzerove“ vakcine, ispitivanja su vršena u tačno određenoj populaciji i to od 16 godina i stariji, dok su u slučaju ruske vakcine ‘Sputnjik’ istraživanja vršena sa punoljetnim licima“, rekao je Zeljković.

On je napomenuo da vakcine još nisu istražene na trudnicama i mlađoj djeci. Naveo da je Institut dobio i opremu za genetsko sekvencioniranje, te da očekuje da će u februaru predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) edukovati osoblje ove zdravstvene ustanove.

“Tako da bismo nakon toga već mogli pristupiti sekvencioniranju virusa koji se nalazi u populaciji u Republici Srpskoj i da na taj način damo naš doprinos u ovom segmentu. Bitno nam je da utvrdimo da li je prisutan soj virusa koji ima određenu mutaciju, kako bismo mogli obavijestiti SZO i dalje preduzeti, ako bude potrebno, dodatne mjere“, izjavio je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da je zabilježen manji broj pacijenata koji zbog zaraze virusa korona dolaze u zdravstvene ustanove, ali da je i dalje transmisija virusa velika.

“To znači da i dalje postoji rizik, te da moramo biti na oprezu i poštovati epidemiološke mjere, držati distancu, te nositi maske“, navela je Aćimovićeva.

Izvor: Glas Srpske