Mir Božiji Hristos se rodi!

Srpska Pravoslavna Crkva i vjernici danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić, kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. Praznik ljubavi, radosti i praštanja proslavlja se svečano u krugu porodice.

Praznik se proslavlja tri dana, a vjernici se u ovom periodu pozdravljaju tradicionalnim pozdravom “Hristos se rodi“, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi“.

Božiću je prethodio četrdesetodnevni post, a za ovaj praznik su vezani brojni običaji.

Dan prije Božića, na Badnji dan, u kuću se unosi Badnjak, drvo koje pripremaju muški članovi porodice. Prilikom unošenja u kuću Badnjak se obasipa žitom. Česnica u koju se najčešće stavljaju novac, kukuruz i pasulj je nezaobilazna na svakoj pravoslavnoj trpezi. U zavisnosti od toga šta ko od ukućana pronađe u parčetu česnice, smatra se da će imati obilje toga tokom cele godine.

Na dan Božića prvi gost koji dolazi prije doručka naziva se položajnik i prema vjerovanju on donosi radost i sreću u toj godini.

Pored Srpske Pravoslavne Crkve, Božić danas slave i druge crkve koje koriste Julijanski kalendar. To su Ruska Pravoslavna Crkva, Gruzijska Pravoslavna Crkva, Jerusalimska Patrijaršija, Kopti u Egiptu, manastiri na Svetoj Gori.