Mediji ključni u informisanju građana tokom izbora

Nema demokratije bez slobodnih medija, a njihova uloga u informisanju građana je ključna u donošenju kvalitetne odluke za koga glasati, poruke su učesnika diskusije o medijskom izvještavanju o izborima.

Kao dugogodišnji urednik nekadašnje Televizije Sarajevo i Radija Slobodna Evropa, Nenad Pejić je predstavio priručnik kao uputstvo kako bi se profesionalni mediji i novinari trebali ponašati u praćenju izbora s brojnim primjerima i praktičnim savjetima.

„Potpuno je pogrešno imati samo jedan dokument koji pokriva pravila praćenja izbora, pa sam sugerirao da ima nekoliko tih dokumenata koje treba unaprijed pripremiti. Jedno je pravilo praćenja kampanja, onda posebna pravila sa sučeljavanje kandidata i onda, a to se često zaboravi, pravila u emitiranju reklama“, rekao je Pejić.

Direktor Mediacentra Sarajevo, Boro Kontić, u uvodu promocije je podsjetio i na to da je ova organizacija još 1996. godine izdala prvi priručnik o medijima i izborima te da je u poređenju s tim periodom danas i dalje u određenoj mjeri prisutna ratna retorika tokom predizborne kampanje, čak i za ovogodišnje lokalne izbore u BiH.

Izdavanje priručnika „Izbori: Velika šansa i još veća zamka“ podržala je Vlada UK kroz projekt “Promoviranje medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“ koji implementiraju Albany Associates i Mediacentar Sarajevo.

U online promociju se uključio i britanski ambasador u BiH, Matthew Field, koji je naglasio da je odgovornost medija da osiguraju profesionalno i objektivno izvještavanje o izbornom procesu velika, te da medijski izvještaji građanima pomažu da donesu odluku za koga će glasati.

„Uloga medija u izbornom procesu je velika, ključna, rekao bih, a to je naročito slučaj u vremenima kada postoje ograničenja okupljanja i kretanja“, rekao je Field i dodao da mediji u predizbornom periodu moraju osigurati kvalitetnu javnu diskusiju o pitanjima koja su relevantna za građane, kao što je potrošnja lokalnih budžeta, kvalitet zdravstva i obrazovanja, te osigurati veću rodnu ravnopravnost, kako bi se čuo i glas kandidatkinja. „Želim se zahvaliti svim novinarima i medijskim djelatnicima koji u ovom izrazito teškom periodu pandemije nastavljaju predano raditi i rizikovati svoje zdravlje i zdravlje bližih kako bi svi mi bili adekvatno informisani“, naglasio je Field.

Upravo su o iskustvima rada u redakcijama profesionalnih medija u Bosni i Hercegovini i o praksama i problemima s kojima se redakcije susreću tokom predizborne kampanje, naročito u vremenu pandemije, gorilla Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina i Zerina Ćosić Vrabac, glavna i odgovorna urednica Informativnog programa O kanala, televizije koja pripada Oslobođenje grupaciji.

U online promociji i diskusiji je učestvovao i Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija “Pod lupom“, koja će 15. novembra na lokalnim izborima imati 3.000 posmatrača na izbornim mjestima. Koalicija “Pod lupom“ je do sada zabilježila 880 različitih izbornih nepravilnosti, a većina je, kako govori Dario Jovanović, vezana za neke „tradicionalne načine varanja“, kao što su zabranjena, preuranjena kampanja, rad službenika u kampanjama i zloupotreba javnih resursa.

„Dvije nepravilnosti koje su obilježile ovaj izborni period jesu zloupotreba ličnih podataka, krađe identiteta građana za glasanje putem pošte, jedan proces koji je po meni u potpunosti kompromitovan, i sljedeća je trgovina mjestima u biračkim odborima“, rekao je Jovanović i dodao da su do sada zabilježili 50 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja i 25 opština i gradova u kojima su zabilježeni pritisci na medije i nevladine organizacije što je trend rasta u odnosu na prethodne izbore.

Izvor: Media.ba