Najavljena pomoć ugostiteljstvu i turizmu

Novi paket mjera pomoći u sektoru ugostiteljstva i turizma biće poznat do kraja ove sedmice, to je rečeno na jučerašnjem sastanku kome su prisustvovali predstavnici grada Banjaluke, Vlade Republike Srpske i Udruženja ‘’Horeka’’.

Posebna radna grupa koja bi trebalo da bude formirana u naredna tri dana a koju će činiti predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, zajedno sa Ministarstvom finansija treba da razmotri paket mjera pomoći ovom sektoru.

U okviru ovih mjera razmatraće se pitanja vezana za razne vrste subvencija od doprinosa za radnike, preko poreza, taksi pa do radnog vremena.

Dalibor Šajić predsednik udruženja ‘’Horeka’’ je rekao da su medju zahtjevima ugostitelja subvencije za doprinose radnika, produženje radnog vremena za jedan čas, pomoć turističkim agencijama i gradskim hotelima koji bilježe pad prometa do 90 odsto, te da se pomogne svadbenim salonima i noćnim klubovima.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić smatra da kao rezultat ovoga treba doneti uredbe na svim nivoima vlasti kako bi se izdvojila dodatna sredstva što bi omogućilo ovom sektoru da preživi.

Ministarka trgovine i turizma u Republici Srpskoj Suzana Gašić nakon sastanka je pozvala sve lokalne zajednice da razmotre mogućnost da se pomogne ugostiteljima, ali i svim ostalim privrednim subjektima na svom području.

Podsjetimo, u sektoru turizma i ugostiteljstva u Republici Srpskoj zaposleno je oko 12.000 radnika.