Srebrenica: Otvorena prva planinarska staza u sklopu NP “Drina“

Otvorena je prva planinarska staza u sklopu Nacionalnog parka “Drina” Srebrenica. Dvadesetak planinara iz Srbije i Republike Srpske imalo je priliku da prvi put pređe planinarsku stazu dugu dvanaest kilometara.
Staza je bila podeljena u pet etapa, učesnici su je prešli za oko pet časova, a na kraju – niko nije krio oduševljenje.

Organizatori najavljuju uređenje još nekoliko planinarskih staza u okviru Nacionalnog parka, te izgradnju smeštajnih kapaciteta, da bi već od proljeća Nacionalni park “Drina” bio upisan u turističke mape Republike Srpske.Ova staza na neki način spaja jezero Perućac i Bijele Vode i Klotjevac, gde imamo određene turističke ponude u našim objektima koje gradimo i Bijele Vode kao poznato lovište na prostoru bivše države. Nadam se da je ova staza atraktivna za ljubitelje pješačenja i da ćemo u narednom periodu uraditi i nastavak iste – rekao je Radomir Pavlović, direktor Nacionalnog parka “Drina”.

Planinarski savez Republike Srpske učestvovao je u obečežavanju i uređenju ove staze.

Mi imamo 60 planinarskih društava u Srpskoj sa 3.500 članova. Nadam se da će doći, posjetiti ovu stazu, i da će ovaj Nacionalni park tek početi da živi – istakao je Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza Srpske.

Prilikom obilaska novootvorene planinarske staze, najavljeno je da bi uskoro trebalo da bude osnovano i planinarsko društvo u Srebrenici.

Izvor: RTRS