Digitalna „Soba sećanja na Petra Kočića“ otvara 54. zbor

INOVATIVNIM projektom pod nazivom „Soba sećanja na Petra Kočića“, u ponedeljak, 19. avgusta, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci zvanično će početi ovogodišnji 54. Kočićev zbor.

Izložba upriličena u „Sobi sjećanja na Petra Kočića“, kako ističu u Biblioteci, prati Kočićev životni put, s posebnim osvrtom na njegov kniževni i politički rad, saopšteno je iz Gradske uprave.

„Interaktivan pristup sadržajima, koji su prikazani u različitim formatima, od fotografije i dokumenta, preko audio i video-zapisa, do holograma i virtuelne realnosti, prilagođen je posetiocima svih uzrasta“, naglasili su iz Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske.

Govoreći o značaju ovog projekta, naveli su da će „Soba sećanja na Petra Kočića“ doprineti popularizaciji i boljem razumevanju života i dela Kočića putem integralnog prikaza javnog i političkog delovanja, kniževnog stvaralaštva i privatnog života uz mnoštvo relevantne građe, kao i njegovanju tradicije, jezika i pisma, te kulture čitanja.

Uvođenjem najsavremenijih tehnologija u stalnoj izložbi postavlja visoke standarde u Republici Srpskoj i BiH u ovoj oblasti, naveli su iz biblioteke.

„Uz to, omogućiće edukaciju učenika osnovnih škola u različitim oblastima, kniževnosti, jeziku i pismu, istoriji, savremenoj tehnologiji kroz radionice“, rekli su iz Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske.

Oni su dodali da je ovaj projekat i svojevrsna dopuna kulturno-turističke ponude grada Banjaluke, naročito u kontekstu razvoja turističkih kapaciteta i aplikacije za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Iz Gradske uprave ističu da ovogodišnja manifestacija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću, donosi brojne sadržaje koji će biti održani od ponedeljka, 19. avgusta, do 25. avgusta na tri lokacije – u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

Svečana akademija će biti održana 24. avgusta čiji će koncept biti nešto drugačiji u odnosu na protekle.

Posle zvaničnog dela, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje Kočićeve nagrade, biće održan polučasovni koncert Olivera Njege uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedelju, 24. i 25. avgusta na zborištu u Stričićima.

Izvor:

www.novosti.rs