Mediji na Balkanu sve ugroženiji

Odgovornog novanarstva sve je manje, pritisci na novinare i instrumentalizacija medija od strane političara sve je veća – u najkraćem su zaključci najnovijeg izvještaja Freedom House-a, vodeće svijetske organizacije koja prati i izvještava o stanju medija u svijetu.

Najveći pad indeksa slobode medija dešava se u Srbiji, ali vrlo slična situacija i i u Bosni Hercegovini, Crnoj, Gori i Sjevernoj Makedoniji, gdje su mediji ocjenjeni kao djelimično slobodni.

Grafikon pada medijskih sloboda u svijetu za 2019. godinu

Srbija je četvrta na listi zemalja u kojima je zabeležen najveći pad u stanju demokratije, a ispred nje su Nikaragva, Tanzanija i Venecuela.

Status Srbije pogoršao se zbog načina na koji se sprovode izbori, ali i zbog toga što se nastavljaju napadi vlasti i njima bliskih medija na nezavisne novinare. Freedom house navodi da se za obračun sa nezavisnim medijima koriste prljave kampanje i zloupotreba državnih institucija.

„Antidemokratski lideri Centralne Evrope i Balkana, uključujući i neke koji su besramno konsolidovali moć izvan ustavnih granica, nastavljaju da podrivaju institucije koje štite slobodu izražavanja i udruživanja i vladavinu prava“, zaključuje se u izvještaju i konstatuje da efekti napada političkih lidera na demokratske institucije ovih zemalja, iako nisu uvijek očigledni, mogu biti razarajući u budućnosti.

Izvor: Freedom House