Tužni bilans na Dan životne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine koji se obeležava 05. juna svake godine ima za cilj podizanje svijesti o važnosti poštovanja životne sredine ali i neophodnosti doprinosa pojedinca zaštiti okoliša. Ovaj dan obilježava se širom planete pa i u zemljama regije.

Zaštita životne sredine može da se ostvari samo uz interdisciplinarnu saradnju u ovoj oblasti. Životna sredina je u svijetu ali i u našoj zemlji, pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja i mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu nestajanja ili su čak zauvek izgubljene.

Životnu sredinu, prije svega štitimo radi zdravlja i napretka ljudi ali i očuvanja prirodnih vrijednosti, što ujedno i predstavlja sistem održivog razvoja, odnosno usklađenost ekonomskog i društvenog razvoja s jedne strane i zaštite životne sredine s druge strane.

Svijetski dan zaštite životne sredine podsjeća ljude širom svijeta da su naši lični izbori oni koji oblikuju svijet okolo nas i da naše svakodnevne odluke kao potrošača, pomnožene sa milijardama, imaju ogroman uticaj na životnu sredinu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija odredila je 5. jun za Svijetski dan životne sredine na Konferenciji u Stokholmu 1972. godine, na prijedlog tadašnje SFR Jugoslavije, kako bi se podigla svijest o značaju zaštite životne sredine. Koliko se u tome uspijelo pokazuje podatak da je skoro milion živih vrsta pred izumiranjem.

Foto: Arhivske snimke sa jezera Perućac na Drini iz kojega je Opština Bajina Bašta i NP Tara (Srbija) tokom nekoliko godina očistila velike količine plutajućeg plastičnog otpada.

Slike sa jezera Perućac na rijeci Drini od prije nekoliko godina kada je smeće i plastični otpad skoro zagušio ovu rijeku. Sitacija na ovom jezeru je popravljena zahvaljujući tome što je HE Višegrad preduzela mjere i počela vađenje otpada iz svoje akumulacije uzvodno od brane u Višegradu. Međutim problem nije još riješen u ptpunosti jer ni HE Višegrad ne može sam sve počistiti.