Tužilaštvo BiH protiv Dodika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine primilo je krivičnu prijavu člana Predsedništva BiH Željka Komšića protiv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, potvrdio je za Radiosarajevo.ba portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.“Posle zaprimanja prijave, formiran je predmet i biće izvršene provere“, kazao je Grubešić.

Tužilaštvo BiH prati situaciju u vezi sa izjavama predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u kontekstu Oružanih snaga, odnosno pozive na skidanje uniformi Oružanih snaga i oblačenje uniformi tzv. vojske Republike Srpske, navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je naglasilo da su te izjave izazvale uznemirenje javnosti i reakcije brojnih, dodavši da je tužilaštvo reagovalo kroz formiranje predmeta po službenoj dužnosti zbog mogućih kršenja Zakona o Oružanim snagama BiH.

Komšić je ranije danas podneo krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovih izjava u nedelju na obeležavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, potvrdjeno je iz Komšićevog kabineta.

Dodik je tada, izmedju ostalog, rekao da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom medjunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Tada je zatražio od komande tog puka da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

Beta

Foto: Screenshoot N1