Mediji za marginalizovane

Udruženje “Prijatelji Srebrenice” iz Bosne i Hercegovine i Udruženje građana “Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin” iz Niša (Srbija), provode projekat jačanja glasa i promocije ranjivih kategorija u medijima, kako bi se unaprijedilo predstavljanje ovih grupa u njihovim zajednicama. Neophodno je dati glas marginalizovanim grupama, omogućiti im da aktivno učestvuju u kreiranju medijskih sadržaja.

Partneri će predstaviti video tutorijale za građane/ke novinare/ke, a tokom radionica sa četiri grupe polaznika/ca u obje zemlje, biće urađene radio emisija o temama koje odaberu polaznici/ce. Radio emisije će biti emitovane u okviru radio programa koji emituju partnerske organizacije.

Mediji se nedovoljno bave pitanjima od interesa za marginalizovane grupe, a pripadnicima/cama ovih grupa je teško da dođu do prostora u kojem mogu izraziti svoje mišljenje, oblikovati javnu debate ili uticati na odluke koje ih se tiču. Radionice građanskog novinarstva će rezultirati radio emisijama koje će upravo dati mogućnost ranjivim kategorijama da se izraze i unaprijede proces uključenja u zajednicu.

Izvor: Prijatelji Srebrenice