CPCD: Udruženja inkubatori razvoja

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), 11.04.2019. godine u okviru Smart Start projekta je u Banjaluci domaćin 3. akcione konferencije „Udruženja kao inkubatori društvenog preduzetništva“ koja je okupila stručnjake iz oblasti društvenog preduzetništva i 120 predstavnika organizacija civilnog društva iz cijele BiH.

Na konferenciji su pomoćnik u Ministarstvu privrede i preduzetništva u Vladi RS, gospodin Zoran Savić i pomoćnik u Ministarstvu energetike i rudarstva RS gospodin Saša Savičić  govorili o kreiranom nacrtu Zakona o društvenom preduzetništvu u RS koji veoma inkluzivno i sveobuhvatno tretira oblast, ali je neophodno uključiti predstavnike organizacija civilnog društva da daju komentare i doprinesu kreiranju Nacrta zakona, što je jedan od ciljeva konferencije.

„Društveno preduzetništvo je prepoznato u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kao važan dio oblasti u kojoj djelujemo i do kraja 2019. odnosno početkom 2020. godine planiramo raditi na pravnom uređenju neophodnom za stvaranje podsticajnog okruženja za udruženja.“, izjavio je gospodin Savić. Osim zakona važno je više pažnje usmjeriti na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva kako bi spremne dočekale usvajanje zakona i ohrabrile se da pokrenu preduzetničke aktivnosti i preduzeća. Damir Zeković, menadžer projekta Smart Start u CPCD-u je predstavio rezultate trogodišnjeg projekta ističući važnost kreiranih alata za procjenu preduzetničkih kapaciteta organizacija civilnog društva i priručnik za društveno preduzetništvo, ali i dostupnost svih materijala organizacijama i nakon završetka projekta kroz djelovanje Smart Resursnog centra CPCD-a.

Na prvom panelu „Pametan razvoj, prepreke i preporuke“, gospodin Savičić kao kreator Nacrta zakona o društvenom preduzetništvu je rekao kako je ovo jedan od najhumanijih zakona na kojima je radio i smatra da su udruženja u BiH došla do stepena svog razvoja kada im je neophodno pravno uređenje ove oblasti za daljni rast i razvoj.

Drugi panel „Kapaciteti i promjena svijesti“ je omogućio prisutnima da sagledaju rezultate udruženja koja su pokrenula društvena preduzeća ili ekonomske aktivnosti u okviru Smart Start projekta CPCD-a i da čuju primjere problema ali i rješenja koja su UG Eko Tvrtkovac i BOSPER pomogla da danas budu konkuretni na tržištu. Učesnici i učesnice su poročili da ih je ovaj panel motivisao da se više i bolje pripremaju za pokretanje društvenih preduzeća kako bi doprinijeli razvoju društva ali i osigurali održivost organizacija.

Generalni cilj konferencije je bio okupiti udruženja koja su pokrenula ili imaju osnov da pokrenu društveno preduzetničke aktivnosti, stručnjake i relevantne institucije te dati prijedloge i preporuke za budući rad u ovoj oblasti. Preporuke za unapređenje Nacrta zakona su dali svi učesnici i učesnice konferencije kroz interaktivan rad u manjim grupama čime smo kreirali kvalitetnu osnovu za zagovaranje primjena kreiranih preporuka u Republici Srpskoj i svim kantonima u FBiH. Na samom kraju konferencije svi učesnici i građani su pozvani na mali sajam društvenog preduzetništva na Trgu Krajine u Banja Luci.

Smart Start projekat je podržan od strane Evropske Unije, pod vodstvom CPCD-a je implementiran u 5 zemalja i trajao je 40 mjeseci.

Izvor: CPCD Sarajevo