Mladi znaju gdje (ne)žive

Sezona maturskih proslava i obilježavanja završetka srednjeg školavanja je u punom jeku a ovih dana nas je (ne)prijatno iznenadio gest tuzlanskih maturanata koji su na kreativan način skrenuli pažnju javnosti na probleme mladih u regiji. Obukli su majice sa natpisom „Zovite Angelu – završili smo!“ i time jasno stavili do znanja da život u domovini ne smatraju ni požljnim ni mogućim. Slika tuzlanskih maturanata obišla je regiju i na sve strane stekla simpatije, mada je uistinu riječ o tužnoj reakciji očajnih ali ipak duhovotih maturanata medicinske škole u Tuzli.

Da mladi i te kako razmišljaju i da imaju svoje jasne stavove svedoči i gest tuzlanskih matiranata ali i rijeke mladih koji napuštaju sve zemlje regije. Ne samo BH mladi, već i njihovi vršnjaci iz regije odlaze ne toliko što su pogođeni lošim ekonomskim uvjetima i okolnostime, već ponajviše zbog toga što je nepravda u licu korupcije, partijskog zapošljavanja i štela svake vrste ozbiljno nagrizla društvo.

U takvoj situaciji ne vredi biti očajan već se mora tražiti rješenje a ono je uglavnom preko granice, ponajviše u NJemačkoj gdje se tradicionalno BH nezaposlna omladina udomljava decenijama. Da li će se iko od političara ovdje opametiti teško je zamisliti, osim ako ih neko izvana na to primora zbog obaveze primjene evrospkih standarda i vrijednosti. Do tada mladi odlaze i odlaze.

Bravo za naše Tuzlake!