Spajanje snaga dvije biblioteke

Zaposleni u Narodnoj biblioteci „Miloš Trebinjac“ iz Bajine Bašte, posjetili su biblioteku u Srebrenici u cilju uspostavljanja saradnje i promocije kulturnog naslijeđa i lokalnih sredina, posebno u oblasti rada sa djecom. Susret zaposlenih u ove dvije biblioteke bio je prilika za razmjenu iskustava, predstavljanje ideja i planova za buduću saradnju.

Tokom sastanka, čelnici su se upoznali sa radom i programima koje realizuju obje biblioteke, u cilju obogaćivanja kulturne scene i podrške obrazovanju mladih. Razgovaralo se o važnosti promocije knjige i čitanja među djecom, ali i o mogućnostima zajedničkih projekata koji bi doprinijeli razvoju ovih aktivnosti u njihovim lokalnim zajednicama.

Poseban trenutak tokom susreta bilo je uručenje poklon paketa od oko 100 knjiga koje su gosti iz Bajine Bašte donijeli u znak podrške i želje da obogate knjižni fond biblioteke u Srebrenici. Ovaj gest naišao je na veliki entuzijazam i zahvalnost domaćina, jer će ove knjige kako su rekli, omogućiti pristup novim književnim delima i proširiti izbor na raspolaganju čitaocima.

Razgovarano je i o mogućnostima zajedničkih projekata, kao što su organizacija književnih radionica za djecu, literarni konkursi i drugi kulturni događaji. Cilj ovakvih aktivnosti je podsticanje interesovanja djece za knjigu i čitanje.

Sastanak je bio prilika za povezivanje i saradnju dvije biblioteke koje imaju slične ciljeve i žele da doprinesu razvoju kulture i obrazovanja u svojim lokalnim zajednicama.

Drina Press/RTV Srebrenica